איך לזכור הרצאה בעל פה
יש לנו תוכן שאנחנו רוצים להעביר לקהל: הרצאה, מכירה, הדרכה ואפילו שיחה עם עובדים. יש המון דברים שאנחנו רוצים להגיד, אז איך עכשיו נזכור את הכל?
יש לנו תוכן שאנחנו רוצים להעביר לקהל: הרצאה, מכירה, הדרכה ואפילו שיחה עם עובדים. יש המון דברים שאנחנו רוצים להגיד, אז איך עכשיו נזכור את הכל?
ישנן שתי אסכולות בעניין זה:
1- אסכולת ה’לשנן לשנן ולשנן’ עד שאתם זוכרים בעל פה כל מילה.
2- אסכולת הלסכם את כל התוכן בנקודות ולזרום.
לגישתי שינון הוא בעייתי כשמדובר בדיבור מול קהל מכמה סיבות:
1- כדי לשנן בדרך כלל כותבים את הטקסט קודם.
כאשר אנחנו כותבים אנחנו נוטים לכתוב בצורה ספרותית ובדיבור מול קהל זה לא נשמע טבעי וטוב.
דמינו קומיקאי שמקריא בדיחות מדף לעומת קומיקאי שפשוט לוקח את המיקרופון ומדבר, ונראה כאילו שהוא ממציא את הבדיחות שלו באותו הרגע.
ברור שהשני הרבה יותר מצחיק. דיבור טבעי הרבה יותר מעניין, נעים לאוזן ומעורר הקשבה ורגש.
2- האיזור במוח שאחראי להפיק דיבור משונן שונה מהאיזור במוח שאחראי על דיבור רגיל יומיומי. כתוצאה מכך ההרצאה שלנו מתחילה להישמע כמו דקלום. זה פשוט לא נשמע טוב וטבעי.
3- פרקטית, יש לא מעט דוברים שבמסגרת עבודתם מדברים מול קהל ובכל פעם מעבירים תוכן אחר. בין אם זה הדרכות ארוכות ובין אם זה פרזנטציות והרצאות שונות.
שינון דורש השקעה של המון זמן וזה פשוט לא מאפשר לדובר לעשות את העבודה שלו.
מהסיבות האלה אני מאמין בגישה השנייה:
לבנות את סדר המסרים, להחליט איך להעביר כל מסר ולהתאמן ללא טקסט מוכן מראש.
כאשר יש לי סדר מסרים, וכל מסר אני יודע אם אני מספר סיפור, נותן הסבר, אנקדוטה, מטאפורה או עושה הבחנה- אני לא צריך לזכור מילה במילה. את הסיפורים האישיים שלי אני חוויתי, אני רק צריך להיזכר בחוויה ולתאר אותה, ואת האנקדוטות שלי והמטאפורות אני זוכר כיוון שאני יודע איזה מסר הן אמורות להעביר.
כך יוצא שהמילים פשוט יוצאות לי בצורה טבעית, על פי סדר המסרים שקבעתי מראש כמו בשיחה טבעית.
למעשה אני רק צריך לזכור את סדר המסרים ואיזה סיפור, מטאפורה, אנקדוטה או הסבר אני נותן כדי להעביר כל מסר. אני מתאמן על הסדר הזה ומעביר כל נקודה במהלך התרגול ישר מהראש בלי לשנן אותה עד שאני זוכר את הסדר. המילים עצמן שאני בוחר לא תמיד יוצאות בדיוק באותה צורה כיוון שזה לא טקסט משונן וטוב שכך.
לפני הרצאה או כשיש לי הרצאה חדשה אני מתאמן עליה כאילו שאני מעביר אותה לקהל וכך אני בוחן את עצמי אם זה יושב לי טוב בזיכרון ומודד זמנים על הדרך כדי לוודא שאני עומד במסגרת הזמן להרצאה.
מחבר המאמר – עומר לוין
מאמן מרצים, דוברים ומנהלים בדיבור מול קהל
מנחה ברמת מאסטר וטריינר ב- NLP
אחראי הסמכות, מנהל מערך המנטורים ומרצה במכללת תוצאות
מרצה בתוצאות בקהילה וב- NLP על הבר
לחצו כאן ליצירת קשר